התוכן הוא המלך

הפרעות חרדה

הפרעות חרדה

חרדה היא מרכיב נורמאלי במהלך החיים, ולעיתים מתריעה בפנינו מפני סכנה. אולם,אצל חלק מהאנשים, חרדה הינה בעיה ממושכת המפריעה לפעילויות היומיומיות, ההישגים בלימודים או איכות השינה. חרדה ממושכת עלולה להיות מסוכנת ויש לטפל בה בהקדם.

הפרעות חרדה
הפרעות חרדה

הסיבה הספציפית להפרעות חרדה אינה מובנית במלואה. הסברה היא שחרדה נגרמת כתוצאה מאי איזון כימיקלים במוח או לחילופין כתוצאה מטראומה או מאורע מהעבר.

בחולים רבים, חרדה נובעת ממחלה רפואית ברקע. מחלות רפואיות אשר מקושרות לחרדה יכולות להיות: מחלות לב, סוכרת, מחלות של בלוטת התריס, אסתמה, התמכרות לסמים, גמילה מאלכוהול.
הפרעות חרדה שונות עלולות לעורר או להחמיר מספר הפרעות פסיכיאטריות או מחלות גופניות אחרות, כולל דיכאון (המלווה לעיתים קרובות הפרעת חרדה), הפרעות שימוש באלכוהול או סמים, הפרעות שינה (אינסומניה), הפרעות במערכת העיכול או כאבי ראש.
הפרעות חרדה נפוצות יותר בקרב נשים בעקבות טראומה מילדות או אירוע דחק ממושך. שימוש בסמים או אלכוהול עלולים להגביר את תחושת החרדה.

אבחנה
לצורך האבחנה יש לשלול מצבים רפואיים העלולים להוביל לתסמינים דומים לחרדה.
חרדה המופיעה בזמני דחק קיצוני או זמן קצר לאחר אירוע טראומטי היא תגובה נורמאלית. במרבית המקרים, ההפרעה לתפקוד והדחק הנובעים מחרדה זו משתפרים עם הזמן, ללא צורך בטיפול. עם זאת, כאשר החרדה חמורה, פוגעת בתפקוד היומיומי, מלווה בהתקפי חרדה או אינה משתפרת עם הזמן, ייתכן כי מדובר בהפרעת חרדה הדורשת טיפול.

אפשרויות טיפול

שתי אפשרויות הטיפול העיקריות בהפרעות חרדה הן טיפול תרופתי ופסיכותרפיה, עם תוצאות טובות יותר עם שילוב השתיים.

טיפול תרופתי
מספר סוגי תרופות משמשים לטיפול בהפרעות חרדה:
• נוגדי-דיכאון
• נוגדי-חרדה
• בנזודיאזפינים

פסיכותרפיה

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הינו אחד הסוגים הנפוצים ביותר של פסיכותרפיה לטיפול בהפרעות חרדה. לרוב מדובר בטיפול קצר-טווח, תוך התמקדות בהקניית כישורים ספציפיים לזיהוי מחשבות והתנהגויות שליליות, ולהחליפן במחשבות והתנהגויות חיוביות. באופן זה החולים יכולים לקחת שליטה על חייהם ע”י שינוי אופי התגובה למצבים שונים.

המלצות
שינויים באורחות החיים עשויים להקל על הפרעות חרדה. מומלץ גם לבצע פעילות גופנית להימנע מאלכוהול ולהפחית את צריכת הקפאין והעישון.