גירושין בהסכמה – באמצעות גירושין בשיתוף פעולה
בני זוג אשר מעוניינים להתגרש זה מזו בהסכמה יכולים כיום לפנות לשתי דרכים בהם יוכלו להגיע להסכם גירושין אשר יקבל תוקף של פסק דין ויוכלו להתגרש וזאת באמצעות הן הגישור הזוגי והן באמצעות גירושין בשיתוף פעולה.
מהו גישור?
הגישור הינו הליך שמטרתו לפתור מחלוקות ולהביא את הצדדים לכלל הסכמה והבנה ומסייע לסיים את המחלוקת ביניהם. זאת מתוך בחירה ומבלי שיהא צורך לנקוט בהליכים משפטיים.
הגישור הוא תהליך בו צד שלישי נייטרלי (המגשר) מסייע לצדדים לקיים ביניהם מו”מ ישיר, המבוסס על עקרונות המו”מ המשתף. ההצטרפות לתהליך הגישור היא וולונטרית, והצדדים רשאים להפסיקו בכל עת. לצדדים שליטה מלאה על התהליך והם מגבשים בעצמם את הפתרון המתאים ביותר עבורם לסיום הקונפליקט ביניהם. תוצאת הגישור היא הסכם כתוב (או בעל פה במקרים מסוימים) עליו חתומים הצדדים, אשר יכול לקבל תוקף של פסק דין אם יוגש על ידי הצדדים לבית המשפט (בגירושין חובה לאשר את ההסכם).
במחלוקות בתחום המשפחה והגירושין, רצוי ונכון לטובת המשפחה כי יהיה ביטוי בהסכם הגירושין לא על הזכויות של כל צד אלא על הצרכים והרצונות של כל אחד מהם ושל ילדיהם, תוך חתירה להסכמות המתאימות למשפחה הספציפית, לטובת הילדים והמשפחה בכלל.
כחלק מהליכי הגישור ניתן להיעזר גם במומחים מתחום הפיננסים ובמידת הצורך גם במומחה שייסע לקבל החלטות הנוגעות לילדיהם של בני הזוג לרבות הדרכה הורית.
במסגרת הליכי הגישור מנסחים הצדדים ביחד עם המגשר גירושין את הסכם הגירושין, ובסיום ההליך מוגש ההסכם לאישורו של בית המשפט או בית הדין הרבני לקבלת תוקף של פסק דין מוסכם.
בין היתרונות הבולטים של הגישור ניתן למנות את השמירה על מערכות היחסים בפרט בתחום משפחה, ניתן להתאים את הפתרון לצורכי הצדדים, לצדדים יש מעורבות פעילה ומשפיעה בהליך ומחויבות לפתרון, לצדדים יש אפשרות של שליטה בהליך עצמו ובתוצאות (בניגוד לתביעות בביהמ”ש בו התוצאות מוכתבות ע”י השופט). ההליך הנו סודי ולא ניתן לפרסום, וכן מאפשר לצדדים כלים לפתרון קונפליקטים בעתיד.
הליכי הגישור הינם הליכים קצרים יחסית ועלותם נמוכה בצורה משמעותית מכל הליך משפטי.
מניסיון רב שנים בתחום הגישור, זוגות רבים אשר התגרשו באמצעות הליך של גישור, ההורים המשיכו לשמור על קשר טוב ביניהם לטובת הילדים וההסכם החזיק לאורך שנים).
במסגרת הליך כזה, מעורבים כמה בעלי מקצוע ומומחים המעניקים לצדדים ליווי, ייצוג וטיפול מראשיתו של ההליך ועד סופו. לכל אחד מבני הזוג יש עו”ד, אשר מייצג אותו ואת האינטרסים שלו, אך תוך מחויבות גם לתהליך עצמו, למשפחה בשלמותה ובמיוחד לטובת ילדיהם של בני הזוג. כמו כן כל בן זוג מלווה על ידי יועץ או יועצת גירושין שהם אנשי מקצוע מהתחומים הטיפוליים, כמו פסיכולוגיה, טיפול משפחתי, עבודה סוציאלית ויעוץ חינוכי אשר עברו הכשרה ספציפית בשיטת הגירושין בשיתוף פעולה. בנוסף לשם פתרון בעיות הקשורות לילדי בני הזוג מלווה אותם מומחה לטיפול בילדים. במקרים בהם בני הזוג זקוקים לייעוץ כלכלי, לפתרון מחלוקות כלכליות ו/או למציאת פתרונות כלכליים הנובעים מדרך חייהם החדשה, בנפרד זה מזו, הם יקבלו יעוץ מיועץ פיננסי שהוא בדרך כלל רו”ח במקצועו.
קיומם של יועצים מומחים, בנוסף לעורכי הדין, מעניק לבני הזוג פתרון כולל למכלול הנושאים העולים במסגרת תהליך הגירושין, ואשר לעיתים יש בכל נושא כדי להוות אבן נגף בדרך להסכם גירושין מוסכם. תפקידם של היועצים, לעזור ולסייע לבני הזוג, לצמצם מתחים, לפתור משברים זמניים ולהכשיר אותם לקראת דרך החיים החדשה שלהם לאחר הגירושין. כל אחד מבעלי המקצוע המעורבים בהליך הינו בעל הכשרה מקצועית ייעודית בתחומו וכל אחד מהם עבר הכשרה ספציפית בהליך הגירושין בשיתוף פעולה. כך מובטחת לצדדים רמה מקצועית נאותה ומקסימלית המאפשרת להם לקבל את הידע המקצועי המלא והראוי לשם גירושין בהסכמה השגת ההסכם הטוב ביותר לכל הצדדים.
היקף ומשך ההליך תלויים בהתקדמות הצדדים לקראת פתרון כולל. חשוב לציין שאומנם בהליך כזה מעורבים מלכתחילה כמה וכמה בעלי המקצוע, אולם דרך ניהולו של הליך הגירושין בשיתוף פעולה, והסיוע של כלל היועצים המקצועיים יוצרים מצב בו ניתן לסיים הליך שכזה, בזמן קצר יחסית ובסיכומו של דבר בעלות נמוכה יותר מאשר ניהולו של הליך דומה בית המשפט, כאשר הצדדים מקבלים במסגרת הליך הגירושין בשיתוף פעולה פתרון למכלול הנושאים הרלוונטים להם.
אומנם מדובר בהליך חדש יחסית בישראל, אולם הניסיון אשר נצבר בעולם במסגרתו, ואף בארץ במספר לא מבוטל של תיקים שהתנהלו בדרך זו, מלמד על חשיבותו של ההליך הזה ועל האפשרות לנהל ולסיים את הגירושין, בהבנה, הסכמה ושיתוף פעולה מלא של בני הזוג מתוך הבנה שגם אם מתגרשים זה מזו, הם יכולים לשמר, ולו למען ילדיהם, על מסגרת משותפת, מכבדת וטובה גם לאחר הגירושין.
הזמנה לפגישת ייעוץ
גירושין בהסכמה עם כניסתו לתוקף (ביולי 2016) של החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה- 2014, זוגות המעוניינים להתגרש יחויבו להשתתף בפגישות מהו”ת (מידע, היכרות ותיאום) ביחידת הסיוע שליד בתי המשפט ובתי הדין. מטרת הפגישות תהיה, לתת לבני הזוג מידע מגורמים מקצועיים על מגוון הדרכים העומדות לרשותם ליישוב המחלוקת בדרכי שלום, מחוץ לכותלי בית המשפט, לרבות טיפול אישי או זוגי, גישור, “גירושין בשיתוף פעולה”, תיאום הורי וכו’ ועל ההשלכות המשפטיות, רגשיות, חברתיות וכלכליות של הליכים משפטיים.
מטרת החוק הינה לאפשר לצדדים למצות את כל האפשרויות להגעה להסכמות בעצמם, במקום שגורלם יוכרע לאחר הליכים משפטיים ארוכים, יקרים וכואבים להם ולילדיהם.
אני מזמינה אתכם, כבר עתה, ליצור עמי קשר על מנת לקבל את כל המידע, עוד בטרם תפתחו הליך ליישוב הסכסוך על מנת לנסות להגיע להסכמות גם לפני הגשת בקשה ליישוב סכסוך, לייתר את הצורך בדיונים ולחסוך זמן וכסף רב.
גירושין בהסכמה עוה”ד נוטריון ומגשרת אביה שטיין קורלנד